Własna kawiarnia lub restauracja

Data publikacji: ID: 65258362ee695
Dane szczegółowe

Jeżeli jesteś entuzjastą spożywania posiłków w restauracjach oraz lubisz niepowtarzalny klimat małych kawiarni, a także szukasz pomysłu na dochodowy biznes, powinieneś rozważyć otworzenie własnej kawiarni. Rozpoczęcie tego rodzaju biznesu, na początku będzie się wiązać z ciężką pracą – musimy zadbać o wybranie atrakcyjnej lokalizacji, staranne przygotowanie menu, zatrudnienie dodatkowych pracowników itd. Jednakże, kiedy tylko uporamy się z początkowymi trudnościami, będziemy mogli cieszyć się z dni spędzonych w naszej kawiarni pośród zadowolonych i zrelaksowanych klientów.

Aby rozpocząć działalność, oczywiście będziemy musieli spełnić wszelkie wymogi formalne (m.in. wymogi Sanepidu), a także zadbać o polisę ubezpieczeniową. Dodatkowo, aby odnieść sukces w branży konieczne będzie sporządzenie szczegółowego biznes planu. Umożliwi to nam skoncentrowanie się na najważniejszych zadaniach oraz znalezienie własnej niszy.

Warto zastanowić się czy nasza oferta zawierać będzie również dania obiadowe. Kolejną kwestią do rozważenia jest liczba pracowników, których będziemy chcieli zatrudnić. Dodatkowo, należy pomyśleć w jaki sposób będziemy zarządzać sprawami księgowymi. Jak widać, na początku czeka nas podjęcie wielu ważnych decyzji – warto więc zasięgnąć porady kogoś doświadczonego w branży.

Poza zatrudnieniem personelu oraz wyborem pozycji do menu, naszym zadaniem będzie także zaprojektowanie wystroju wnętrza lokalu, oraz nawiązanie kontaktów z dystrybutorami artykułów spożywczych. Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, kolejnym krokiem będzie już tylko dbanie o wysoką jakość obsługi klienta oraz rezerwowanie stolików dla tłumów zadowolonych klientów!

Dzień z życia właściciela kawiarni:

Twój dzień pracy rozpoczynać się będzie od sprawdzenia czy w lokalu jest czysto i czy nadaje się on do przyjęcia pierwszych klientów. Następnie spotykać się będziesz ze swoimi pracownikami, którym rozdzielisz zadania, uprzednio upewniając się, że kucharze zaczęli już przygotowywać posiłki. Kiedy już otworzysz drzwi swojego lokalu, w ciągu dnia Twoim zadaniem będzie zarządzanie zespołem oraz doglądanie czy klienci zadowoleni są z obsługi.

Jeżeli pozwoli na to czas, część dnia spędzać będziesz na promowaniu swojego biznesu, na przykład poprzez dystrybuowanie ulotek, rozmowy z klientami, a także zamawianie reklam w dostępnych magazynach i prasie specjalistycznej. Pod koniec dnia pozostanie jedynie podliczyć utarg, upewnić się, że lokal jest wysprzątany, a następnie zamknąć go.

Charakterystyka klientów:

  • Twoimi klientami będą ludzie pragnący zjeść dobry posiłek w przyjemnej i relaksującej atmosferze.

Co będzie nam potrzebne aby zacząć:

  • Atrakcyjna lokalizacja.
  • Biznes plan.
  • Strategia marketingowa.
  • Pozwolenie na prowadzenie działalności oraz ubezpieczenie.
  • Kucharz lub szef kuchni razem z pomocnikami.
  • Kelnerzy.
  • Stoły, krzesła, talerze, szklanki, kieliszki, sztućce, itd.
  • Menu.
  • Kontakty z dostawcami.

Pozytywne strony:

  • Otwarcie kawiarni za granicą może być świetnym pomysłem na biznes a dodatkowo szansą na poznanie innej kultury.
  • Spędzanie czasu we własnej kawiarni przynosi wielką satysfakcję i jest bardzo relaksujące.
  • Kiedy tylko zwrócą się poniesione koszty początkowe, opisywany pomysł na biznes może nam przynieść całkiem spory dochód, zapewniający niezależność finansową.

Negatywne strony:

  • Rodzaj biznesu charakteryzujący się niestandardowymi godzinami pracy i wymagający znacznego wysiłku szczególnie na początku.
  • Dosyć znaczne koszty początkowe.
Twoja ocena przykładu:
Dokonaj oceny przyciskiem
Ocena agenta

Otwarcie kawiarni to pomysł na biznes dla osób z pasją do gastronomii, wymaga to jednak ciężkiej pracy, szczególnie na początku, trzeba wybrać lokalizację, przygotować menu, zatrudnić personel. Formalności, wymogi Sanepidu, ubezpieczenie, biznesplan to konieczność, oferta powinna być przemyślana, warto rozważyć dania obiadowe, zaplanować liczbę pracowników, zadbać o księgowość. Wystrój wnętrza, kontakty z dostawcami, wysoka jakość obsługi klienta są kluczowe, dzień właściciela to kontrola, zarządzanie, promocja, podsumowanie utargu. Klientela to osoby szukające relaksu i dobrego jedzenia, potrzebna jest lokalizacja, plan, pozwolenia, personel, wyposażenie, menu, dostawcy, satysfakcja, niezależność finansowa to zalety, niestandardowe godziny i koszty to wady.

Szukasz lepszego pomysłu?

W naszej bazie znajduje się ponad 3000 genialnych pomysłów na biznes, a ten jest tylko jednym z nich. Chcesz poznać pozostałe z nich, które nie są dostępne dla innych użytkowników? Znajdziesz je w strefie VIP
AgentOpiekun klienta
Robert, dział wsparcia
Online: w tej chwili
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close