Piwiarnia
Data publikacji: 2020-06-12 12:55:27 | ID: 65258362f223e |
Coraz większą popularnością cieszą się w Polsce winiarnie, które pojawiają się w największych miastach jak grzyby po deszczu. W samej Warszawie jest ich już kilkanaście. W całym tym zamieszaniu na temat wina zapominamy o piwie, które także ma liczne grono zwolenników. Może zatem otworzyć piwiarnię?
Dotychczas piwo w Polsce kojarzyło się z kilkoma wiodącymi markami, które masowo sprzedawały swoje produkty do sklepów, pubów i restauracji jednak z pewnością nie zadowalały koneserów tego złocistego napoju. Następnie do gry włączyły się małe browary, które produkują dobre jakościowo piwo w przystępnych cenach. Na fali popularności zaczęły otwierać się sklepy, oferujące najlepsze piwa z Polski i ze świata, w tym z Austrii, Belgii, Czech i innych krajów słynących z produkcji napoju. Idąc więc za ciosem można otworzyć pub, w którym będą podawane wyłącznie piwa w przeróżnych odmianach. Wprawdzie w Polsce istnieje kilka takich miejsc, które cieszą się olbrzymim powodzeniem, ale to zdecydowanie za mało.
Myśląc o otworzeniu piwiarni należy wziąć pod uwagę kilka ważnych aspektów. Pierwszy to lokal i jego położenie. Będzie w nim serwowany alkohol więc nie może znajdować się w pobliżu placówek dydaktycznych (szkół, przedszkoli, żłobków) i kościołów, a wymagana odległość wynosi 100 metrów. Jeśli chodzi o wyposażenie lokalu z pewnością musi zostać ono poddane oględzinom Inspektora Sanitarnego, który oceni czy urządzenia w punkcie sprzedaży i serwowania alkoholu spełniają ustawowe wymagania, czyli czy będziemy w stanie zachować czystość samego lokalu jak i naczyń, w których serwowane będą piwa i przekąski. Warto zainwestować także w niewielką kuchnię, bo wiadomo, że trunki wzmagają apetyt, więc powinna być dostępna karta z przynajmniej kilkoma potrawami na większy i mniejszy apetyt. Przyda się także osoba do nalewania i podawania piwa oraz sprzątania stolików. Początkowo warto rozważyć możliwość zatrudnienia studentów, którzy chętnie dorobią do skromnego budżetu, a nam pozwoli to wygenerować całkiem spore oszczędności.
Naszym zdaniem taki pomysł jest strzałem w dziesiątkę. Piwo jest wciąż najpopularniejszym alkoholem w Polsce, a dobre, regionalne browary wciąż zyskują nowych zwolenników. Wystarczy przejść się przez centrum miasta, by latem widzieć pełne ogródki ludzi raczących się złocistym napojem, by wiedzieć, że taki biznes ma ogromne szanse powodzenia. A jeśli jeszcze w lokalu będzie serwowane dobre i jakościowe piwo, to z pewnością w krótkim czasie piwiarnia zdobędzie wielu klientów.
Twoja ocena przykładu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Ocena pomysłu na biznes piwiarni wskazuje na jego duży potencjał, ponieważ rosnąca popularność piw rzemieślniczych oraz zainteresowanie konsumentów nowymi smakami tworzą solidne podstawy rynkowe. Taki lokal stanowi atrakcyjną alternatywę dla masowej produkcji, odpowiadając na potrzeby koneserów. Kluczowe dla powodzenia jest znalezienie odpowiedniej lokalizacji, spełnienie wymogów sanitarnych oraz uzupełnienie oferty o proste przekąski. Biorąc pod uwagę, że piwo pozostaje najchętniej wybieranym alkoholem w kraju, specjalistyczny pub z wysokiej jakości asortymentem ma realne szanse na zdobycie lojalnych klientów i osiągnięcie sukcesu.