Produkcja świeżego makaronu

Data publikacji: ID: 65258362f1adb
Dane szczegółowe

Wielokrotnie pisaliśmy o rosnącej popularności zdrowej żywności, najlepiej produkowanej wg metod tradycyjnych z wysokiej jakości składników. Konsumenci chętnie płacą za nią więcej, gdyż różnica w smaku jest wystarczająco wyrazista, by każdy mógł ją wyczuć. Nie inaczej jest w przypadku makaronu.

Polacy kochają kuchnię włoską i często odwiedzają włoskie restauracje, których w naszym kraju jest naprawdę dużo. Jedne lepsze, drugie gorsze, ale w większości z nich można nabyć dwa szlagierowe dania ze słonecznej Italii, mianowicie pizzę i przeróżne dania z makaronu, które są chyba najbardziej popularne. Niewątpliwą zaletą jest fakt, iż są smaczne i niedrogie oraz że nie trzeba długo czekać na podanie posiłku, bo przyrządzane są bardzo szybko. Niektóre restauracje zamawiają makaron prosto z Włoch, za pośrednictwem firmy, która zajmuje się importem żywności z Włoch, jednak za jakość też trzeba zapłacić. Ale każdy rodowity Włoch wie, że nie ma nic lepszego niż świeży, domowy makaron i w wielu tamtejszych trattoriach nie kupuje się go w paczkach, a wyrabia na miejscu. W Polsce rzadko praktykuje się takie metody, ale dlaczego zatem nie dostarczać im takiej ręcznie robionej pasty?

Aby otworzyć firmę, która będzie produkowała i sprzedawała świeży makaron nie potrzeba dużych nakładów finansowych, ani spełniać specjalnych wymogów lokalowych. Wiadomo, że miejsce, w którym będzie wykonywana działalność musi otrzymać pozytywną opinię Sanepidu, ale początkowo można wykonywać ją w domu, pod warunkiem, że wyznaczymy do tego odpowiednie pomieszczenie. Najważniejszy zakup to profesjonalna maszyna do robienia makaronu, która nie powinna kosztować więcej niż 1000zł, ale to już naprawdę wygórowana cena. Oczywiście przyda się także urządzenie do pakowania naszych wyrobów. Na początek może to być zgrzewarka do folii, jakiej używają w supermarketach, by zamknąć zawartość plastikowego pojemniczka. Ważne jest szczelne pakowanie makaronu, by uniknąć jego wysuszania. Następnie można zacząć produkcję. Zważając, że do wytwarzania makaronu będzie nam potrzebna dobrej jakości, najlepiej włoska, specjalna mąka, jajka i woda, nie jest to nic skomplikowanego ani zanadto kosztownego.

Myślę, że taki makaron zdobyłby dużą popularność w Polsce, nie tylko w restauracjach, ale także wśród prywatnych klientów, którzy nie mają na co dzień czasu by przygotowywać pastę własnoręcznie. Dodatkowym atutem mogą być przeróżne kształty, rodzaje i kolory samego makaronu, gdyż we Włoszech jest ponad 300 rodzajów „klusek”, a farbować można je szpinakiem, sokiem z buraków czy atramentem kałamarnicy, więc samymi naturalnymi produktami, co ma w tym przypadku niebagatelne znaczenie.

Twoja ocena przykładu:
Dokonaj oceny przyciskiem
Ocena agenta

Pomysł na biznes to produkcja świeżego makaronu, odpowiadająca na rosnącą popularność zdrowej żywności, wytwarzanej metodami tradycyjnymi, z wysokiej jakości składników, co ma znaczenie dla smaku, preferowanego przez konsumentów. Polacy lubią kuchnię włoską, a w wielu włoskich restauracjach można znaleźć dania z makaronu, co daje rynkową szansę. Świeży, domowy makaron jest ceniony, a jego produkcja nie wymaga dużych nakładów finansowych, ani specjalnych wymogów lokalowych, choć potrzebna jest opinia Sanepidu i profesjonalna maszyna do makaronu, a także urządzenie do pakowania. Makaron może zdobyć popularność w restauracjach i wśród klientów indywidualnych, a różnorodność kształtów, rodzajów i kolorów, z naturalnych składników, to dodatkowy atut.

Szukasz lepszego pomysłu?

W naszej bazie znajduje się ponad 3000 genialnych pomysłów na biznes, a ten jest tylko jednym z nich. Chcesz poznać pozostałe z nich, które nie są dostępne dla innych użytkowników? Znajdziesz je w strefie VIP
AgentOpiekun klienta
Robert, dział wsparcia
Online: w tej chwili
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close