Restauracja dla wegetarian
Data publikacji: 2020-06-11 13:14:44 | ID: 65258362f16f1 |
Wegetarianizm staje się obecnie coraz bardziej popularny. Także gwiazdy z pierwszych stron gazet przyłączają się do ruchu ekologicznego i decydują na niejedzenia, a czasami przechodzą nawet na skrajny weganizm, wykluczający z jadłospisu oprócz mięsa również jaja, mleko i jego przetwory oraz tłuszcze zwierzęce. Pomijając już fakt, że wegetarianie zrzeszają coraz więcej „zwykłych” ludzi.
Ruch proekologiczny w ostatnich latach przybrał na sile. Bardzo wiele osób świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa z uwagi na dobro zwierząt oraz ze względów zdrowotnych, bo badania udowodniły, że statystyczny wegetarianin cieszy się lepszą kondycją organizmu niż człowiek, żywiący się mięsem. A ponieważ bycie „zielonym” staje się coraz modniejsze, to coraz więcej osób się na to decyduje. Jednak tu pojawia się pewien problem. O ile wegetarianie mogą znaleźć coś dla siebie w przeciętnej restauracji, o tyle weganie będą już mieli z tym spory problem. Ich dieta jest dużo bardziej restrykcyjna i zawiera więcej produktów, które są zakazane, a ponieważ większość z nich odżywia się w ten sposób ze względów ideologicznych, a nie z przymusu, to bardzo rygorystycznie przestrzegają jadłospisu. Dlatego w Polsce mają dużą trudność ze znalezieniem restauracji, która serwowałaby dania dla nich. Może więc warto pomyśleć o takim pomyśle na biznes?
Wprawdzie w Polsce istnieje jedna sieć barów z daniami wegetariańskimi i także wegańskimi, ale to mimo wszystko za mało, tym bardziej, że restauracje mają charakter fast foodów, a nie każdemu to odpowiada. Na szybki lunch jest idealna, ale już na kolację z rodziną czy z partnerką raczej się nie sprawdzi. Dlatego myślę, że restauracja wegetariańska znajdzie szerokie grono klientów w naszym kraju, a wśród nich z pewnością będą ludzie jedzący mięso, bo wiadomo, że potrawy bazujące na warzywach będą dużo zdrowsze. W menu restauracji znalazłyby się zatem ryby i przeróżne dania kuchni wegetariańskiej, z uwzględnieniem wegan. Dodatkową zaletą tworzenia takiego lokalu jest fakt, iż większość produktów, z których przygotowywane są potrawy, jest stosunkowo tania, a więc finalny koszt pozycji w karcie będzie zachęcający dla potencjalnych klientów.
Jeśli chodzi o kwestię promocji to dobra lokalizacja i smaczna kuchnia w krótkim czasie pozwolą nam zaistnieć na gastronomicznej mapie miasta. Obowiązkowa będzie strona internetowa z cennikiem, by zachęcić klientów do odwiedzin lokalu. Dodatkowo kilka dobrych recenzji w serwisach gastronomicznych będzie miało znaczący wpływ na popularność naszej restauracji, a obserwując stale rosnące grono wegetarian o brak klientów prawdopodobnie nie trzeba będzie się martwić.
Twoja ocena przykładu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Pomysł otwarcia restauracji wegetariańskiej doskonale wpisuje się w rosnące trendy proekologiczne i zdrowotne, odpowiadając na niedobór lokali z rozbudowaną ofertą dla wegan. Stworzenie miejsca o charakterze innym niż fast food to szansa na zagospodarowanie rynkowej niszy, przyciągając nie tylko wegetarian, ale też osoby szukające zdrowych dań. Atutem jest potencjalnie niski koszt surowców, co pozwala na ustalenie konkurencyjnych cen i budowanie szerokiej bazy klientów. Inicjatywa ma solidne fundamenty i duży potencjał biznesowy.
library_books Perfumy do połykania » | |
library_books Hodowla motyli » | |
library_books Sklep z artykułami ślubnymi » |