Restauracja typu jesz ile chcesz
Data publikacji: 2020-06-12 14:07:55 | ID: 65258362f326d |
Chyba wszystkie łasuchy na świecie marzą, by móc iść do restauracji i spróbować wszystkich dań z karty, które wydają się im smakowite, a przede wszystkim żeby najeść się do syta. Nie jest to wprawdzie najzdrowszy sposób spożywania posiłków, ale niektórzy naprawdę kochają jeść.
To z myślą o nich powstały restauracje, w których uiszczając jednorazową opłatę można zjeść ile się chce. W cenę zazwyczaj wliczone są także napoje, z wyłączeniem alkoholu. W Stanach Zjednoczonych od lat z wielkim powodzeniem działają podobne lokale gastronomiczne, w których można skonsumować śniadanie, lunch, obiad i kolację. Zasady są proste, przy wejściu płaci się określoną z góry kwotę, w ramach której je się tyle ile się chce i można wielokrotnie podchodzić do bufetu.
Aby otworzyć taką restaurację trzeba przede wszystkim przekalkulować koszt jej utrzymania. W Warszawie otwarto pierwszą w Polsce podobną restaurację, a wejściówka kosztuje 29,99, co oznacza, że taka kwota jest opłacalna, a zarazem jest to dość niska cena, która przyciągnie klientów lubiących dużo jeść. Aby uniknąć prób oszustwa najlepiej pobierać opłatę przy wejściu lub zamontować specjalne bramki na wzór tych z USA.
Właściciele restauracji ze Stanów Zjednoczonych twierdzą ponadto, że porcje serwowane w bufecie powinny być możliwie niewielkie, gdyż klient, który przychodzi do lokalu, w którym może zjeść ile chce, chciałby spróbować wielu potraw. W szczególności przystawki i desery powinny być miniaturowe, bo zazwyczaj stanowią jedynie dodatek do głównego dania. Dzięki takim zabiegom przedsięwzięcie będzie bardziej opłacalne. Ponadto na wzór jednej z sieci „All you can eat” z USA można wprowadzić umowne kary za jedzenie zostawione na talerzu. Będzie to swoistą atrakcją marketingową, a jednocześnie pomoże uniknąć wyrzucania dużej ilości resztek i marnowania żywności.
Czy taka restauracja ma szanse powodzenia w Polsce? Kluczem do sukcesu jest dobre przekalkulowanie kosztów prowadzenia podobnego punktu gastronomicznego i samej żywności. Biorąc pod uwagę to, że w Stanach Zjednoczonych działają one od lat i wciąż cieszą się niesłabnącym powodzeniem istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że ten sukces będzie można powtórzyć w naszym kraju. Tym bardziej, że pierwsza taka restauracja istnieje i zdaje się mieć dobrze.
Twoja ocena przykładu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Pomysł restauracji z jednorazową opłatą za dostęp do bufetu jest sprawdzonym modelem biznesowym, którego rentowność zależy od precyzyjnej kalkulacji kosztów oraz strategii minimalizującej straty. Serwowanie niewielkich porcji, zwłaszcza przystawek i deserów, zachęca do degustacji wielu dań bez generowania nadmiernych wydatków, a wprowadzenie symbolicznych opłat za marnowanie jedzenia ogranicza koszty i stanowi ciekawy element marketingowy. Taki model, przy dobrej cenie, ma duże szanse powodzenia.
library_books Taksówki dla dzieci » | |
library_books Restauracja jakiej jeszcze nie było » | |
library_books Zrywanie na zawołanie » |