Własna pizzeria we franczyzie
Data publikacji: 2020-06-12 14:01:05 | ID: 65258362f3074 |
Włoska kuchnia od wielu lat święci triumfy w Polsce. Najbardziej popularne są w szczególności proste i tanie dania, takie jak pizza i makarony. Któż z nas ich nie lubi? Może zatem warto pomyśleć o założeniu własnej włoskiej knajpki?
Prowadzenie restauracji nie należy do najłatwiejszych zadań. Trzeba posiadać ogromną wiedzę i doświadczenie w tym zakresie. Wiadomo, jedzenie się psuje, są lepsze i gorsze okresy w roku, dlatego ktoś musi umiejętnie i efektywnie zarządzać lokalem. Do tego dochodzi oczywiście kwestia marki. Czasami nawet bardzo dobre restauracje upadają, bo nie mogą przebić się na rynku, który w dużej mierze jest opanowany przez sieciówki. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest otworzenie takiej restauracji w ramach systemu franczyzowego.
Jedną z sieci, która oferuje taką możliwość jest Pizzeria-Trattoria Presto. Sieć działa od 1998 roku z dużym powodzeniem w kilku miastach Polski: m.in. Łodzi, Płocku, Olkuszu, Łomży i Warszawie. W każdym lokalu znajduje się oryginalny, włoski piec opalany drewnem, w którym wypiekana jest pizza. Oprócz tego znajdziemy w menu tradycyjne dania kuchni włoskiej, co sprawia, że restauracja przyciąga mnóstwo klientów, od studentów po biznesmenów, chcących zjeść lunch. Wszystkie lokale są otwarte do późnych godzin wieczornych, dzięki czemu są dobrym miejscem na szybki obiad, ale także spotkanie z przyjaciółmi czy romantyczną randkę.
Aby otworzyć taką restaurację należy dysponować lokalem, do którego niezbędne będą prawa własności (np. wynajem lub dzierżawa). Następnie w obowiązku franczyzobiorcy leży poniesienie wszelkich kosztów związanych z adaptacją lokalu na restaurację oraz jego wystrojem. Presto zobowiązuje się do przekazania wiedzy i umiejętności, które pozwolą efektywnie prowadzić włoską pizzerię. Ponadto oferują pomoc we wdrożeniu zasad HACCP oraz realizacji wszystkich wymagań higieniczno-sanitarnych, co jest bardzo ważne, bo bez pozytywnej opinii Sanepidu lokal nie będzie mógł działać.
Jednak jednym z najważniejszych aspektów franszyzy jest fakt, iż możemy prowadzić własną restaurację, z pełnym prawem własności, pod uznaną marką, która gwarantuje sukces. Przystępując do takiego modelu biznesowego mamy też dostęp do akcji marketingowych, organizowanych przez franczyzodawcę, bezpłatnych szkoleń dla pracowników oraz stałe wsparcie ze strony Presto. Dzięki temu mamy ogromne szanse na sukces.
Twoja ocena przykładu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Pomysł otwarcia pizzerii w systemie franczyzowym, bazując na sukcesie marki Presto, wydaje się bardzo perspektywiczny. Kuchnia włoska cieszy się niesłabnącą popularnością w Polsce, a franczyza znacząco obniża ryzyko związane z prowadzeniem restauracji. Franczyzodawca oferuje sprawdzony model biznesowy, rozpoznawalną markę, wsparcie marketingowe oraz niezbędne szkolenia dla personelu, co ułatwia start i bieżące zarządzanie. Wymóg posiadania lokalu i pokrycia kosztów adaptacji jest standardowy, lecz korzyści płynące z dostępu do ugruntowanych procedur, w tym wsparcia higieniczno-sanitarnego, są nieocenione. To rozwiązanie daje przedsiębiorcy duże szanse na sukces, pozwalając działać pod uznanym szyldem bez konieczności budowania marki od zera.
library_books Ratunek przed korkami » | |
library_books Sklep z wyjątkowymi słodyczami » | |
library_books Kura na godziny » |